Jaki czajnik elektryczny wybrać – jaki kupić? Wybieramy dobry czajnik

Jaki czajnik elektryczny kupić? Pomagamy w wyborze

Czajnik elektryczny to dziś standardowe wyposażenie niemal każdej domowej kuchni. Coraz mniej osób korzysta z tradycyjnych czajników palnikowych (z charakterystycznym gwizdkiem), na co wpływa przede wszystkim potrzeba komfortu i chęć zaoszczędzenia czasu. Pod oboma tymi względami czajniki zasilane elektrycznie są bezkonkurencyjne. Rynkowa oferta tego typu urządzeń jest ogromna, stąd osoby szukające odpowiedniego modelu dla siebie mają spory dylemat. Jaki czajnik elektryczny kupić? Na co należy zwrócić szczególną uwagę wybierając sprzęt do domu lub do biura? Garść praktycznych wskazówek podajemy w naszym poradniku.

Dlaczego warto kupić czajnik elektryczny? Czy ma jakieś wady?

Czajniki elektryczne dość szybko wyparły z naszych kuchni modele gazowe (palnikowe), choć początkowo nic na taki scenariusz nie wskazywało. Pojawiały się głosy, że czajnik „na prąd” jest bardzo drogi w eksploatacji, mnożyły się zestawienia porównujące koszty gotowania wody na herbatę w czajniku elektrycznym i gazowym.

Ostatecznie jednak wygrała wygoda. Swoje zrobiły też zmieniające się trendy w dziedzinie designu. Klasyczny czajnik gazowy po prostu nie pasuje do nowocześnie urządzonej kuchni. Z tego też powodu zaczęliśmy masowo wymieniać tradycyjne kuchenki gazowe na piekarniki i płyty do zabudowy.

Czajnik elektryczny ma wiele zalet, które w praktyce zadecydowały o popularyzacji tego urządzenia. Oto najważniejsze z nich:

  • Bardzo duża wygoda – nie trzeba uruchamiać płyty grzewczej czy rozpalać palnika gazowego. Wystarczy nalać wody do czajnika i wcisnąć przycisk.
  • Bezpieczeństwo – to ważny argument chociażby dla rodziców. Czajnik elektryczny ustawiony poza zasięgiem dziecka nie stwarza żadnego zagrożenia. Wyobraźmy sobie natomiast, co by się mogło stać, gdyby podczas gotowania wody „na gazie” nagle zgasł płomień…
  • Krótki czas gotowania wody – znacznie krótszy w porównaniu z czajnikami gazowymi (choć dużo tutaj zależy od mocy urządzenia, do czego jeszcze wrócimy).
  • Funkcje dodatkowe – na rynku są dostępne czajniki elektryczne z funkcją chociażby podtrzymywania temperatury czy podgrzewania wody do zadanej temperatury (nie wrzenia).
  • Czajnika elektrycznego nie trzeba zdejmować z palnika – po zagotowaniu wody urządzenie samo się wyłączy, co również wpływa na bezpieczeństwo.
  • Ciekawe wzornictwo – bez problemu można znaleźć czajnik, który będzie perfekcyjnie pasować do designu kuchni.

Żeby jednak nie było aż tak różowo, musimy wspomnieć o wadach czajników elektrycznych. Przede wszystkim wymienimy tutaj wysoki koszt eksploatacji, co nabiera szczególnego znaczenia w dobie gwałtownych podwyżek cen prądu. Nie ma się co oszukiwać: gotowanie wody na herbatę w czajniku elektrycznym jest droższe niż w gazowym. Z kolei w przypadku najtańszych czajników elektrycznych problemem jest ich niska trwałość – przepalają się grzałki, przeciekają obudowy, psują się włączniki, pękają uchwyty itd.

Jak wybrać czajnik elektryczny? Szczegóły, które mają znaczenie

Wybierając czajnik elektryczny zwykle zaczynamy od designu – nie jest to wcale zły trop, ponieważ wygląd urządzenia może nam wiele powiedzieć o jego jakości. Sugerujemy, aby przyjrzeć się kwestii materiału, z jakiego został wykonany czajnik. Na rynku spotyka się modele z:

  • Plastiku (w przeważającej większości) – czajnik z tworzywa sztucznego będzie najtańszy, lekki, ale na pewno nie posłuży przez wiele lat. Poza tym niektórzy mogą narzekać na początkowe przenikanie zapachu plastiku do wody.
  • Stali szlachetnej – nowoczesny design, trwałość, odporność na uszkodzenia, łatwość utrzymania w czystości, to największe zalety takich czajników. Po stronie wad trzeba natomiast wymienić nieco większą wagę i wyższą cenę w porównaniu z czajnikami plastikowymi.
  • Szkła – prezentuje się nowocześnie, ale niestety można się o niego łatwo oparzyć.
  • Ceramiki – czajniki ceramiczne są drogie, ciężkie i mało odporne na uszkodzenia, za to gwarantują wysoki poziom bezpieczeństwa i neutralny wpływ na jakość wody.

Pojemność czajnika – to kolejny ważny parametr. Jeśli zastanawiasz się, jaki czajnik elektryczny wybrać, najpierw oceń swoje realne potrzeby. Single i pary spokojnie mogą poprzestać na modeli o pojemności do 1 litra wody. Taki czajnik będzie też nieco tańszy w eksploatacji. Z kolei rodziny powinny już celować w modele 1,7-litrowe i większe – najpojemniejsze czajniki mieszczą nawet do 4 litrów płynu!

Następnie zwracamy uwagę na rodzaj grzałki. Najwygodniejsze, najtrwalsze i najtańsze w eksploatacji są modele z grzałką płytową, które umożliwiają zagotowanie stosunkowo niewielkiej ilości wody. Grzałka jest ukryta w podstawie czajnika, co dodatkowo chroni ją przed zakamienieniem. Modele z grzałką spiralną są z kolei tańsze i jest to właściwie ich jedyna zaleta.

Przechodzimy do mocy urządzenia, czyli kluczowego parametru wyboru czajnika elektrycznego. Tutaj sprawa jest prosta: im więcej watów ma urządzenie, tym szybciej zagotuje ono wodę. Z drugiej jednak strony będzie zużywać więcej prądu, jednak różnice te nie są na tyle duże, by w ogóle zaprzątać sobie głowę czajnikami o mocy mniejszej niż 2000W.

Dodatkowe cechy, na które warto zwrócić uwagę

Wymienione wcześniej kryteria decydują o trwałości, wyglądzie i walorach eksploatacyjnych czajnika. Nie zapominajmy jednak, że z tego urządzenia będziemy korzystać kilka razy w ciągu dnia, stąd powinno ono też być wygodne. Dlatego przed zakupem warto zwrócić uwagę na takie kwestie, jak:

  • Uchwyt – czajnik powinien zapewniać pewny, wygodny chwyt. Zalecany jest uchwyt z materiałem antypoślizgowym.
  • Filtry – standardowo czajnik jest wyposażony w prosty filtr zatrzymujący kamień i większe zanieczyszczenia. Jeśli mamy w domu mocno zakamienioną wodę, warto rozejrzeć się za modelem ze zintegrowanym dzbankiem filtrującym.
  • Długość przewodu – większość czajników dostępnych na rynku posiada przewód o długości około 0,6-0,7 metra. Jeśli jednak odległość do kontaktu jest większa, należy od razu wybrać czajnik z dłuższym przewodem, by nie musieć zmieniać układu rzeczy na blacie kuchennym.
  • Przydatne funkcje – akcentujemy słowo „przydatne”, ponieważ nie każdy gadżet, za który przecież trzeba dodatkowo zapłacić, będzie potrzebny w konkretnym gospodarstwie domowym. Na liście praktycznych funkcji z pewnością można umieścić regulację temperatury, diodę pracy oraz ewentualnie podświetlenie LED informujące o temperaturze wody w czajniku.
  • Głośność – ważna cecha dla osób, które mają kuchnię połączoną z salonem. Niektóre czajniki, zwłaszcza z grzałką spiralną, potrafią być bardzo głośne, co uniemożliwia swobodne oglądanie telewizji.

Ceny czajników elektrycznych

„Rozstrzał” cenowy jest ogromny. Najprostszy czajnik elektryczny można kupić już za około 20 złotych, ale trudno tutaj liczyć na funkcjonalność, cichą pracę, a przede wszystkim trwałość i estetykę. Godne polecenia czajniki o pojemności 1,7 litra, sygnowane logo znanego producenta, kosztują od około 100 złotych.

Najpopularniejsze marki producentów czajników elektrycznych to przede wszystkim Bosch, Zelmer, Tefal, Philips, Russel Hobbs czy MPM. Wybierając produkty tych firm można liczyć na co najmniej satysfakcjonującą trwałość i jakość wykonania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *