Jak wybrać płytę indukcyjną – jaką płytę indukcyjną kupić? Wybieramy płytę indukcyjną

Jaką płytę indukcyjną kupić? Na co zwrócić uwagę?

Do niedawna rarytas, szczyt luksusu i rzecz dostępna tylko dla nielicznych. Dziś jednak płyta indukcyjna coraz częściej jest standardowym wyposażeniem polskich kuchni. Przekonaliśmy się do tego rozwiązania, które jeszcze kilkanaście lat temu uchodziło za ekstremalnie drogie w eksploatacji. Obecnie bardziej doceniamy walory praktyczne płyty indukcyjnej, co sprawia, że jest ona wręcz pierwszym wyborem dla osób urządzających kuchnię. Jeśli i Ty jesteś na tym etapie, to w naszym poradniku znajdziesz kilka ważnych wskazówek. Pomogą Ci one kupić dobrą płytę indukcyjną i nie przepłacić.

nowoczesna płyta indukcyjna

Czym właściwie jest płyta indukcyjna? Jak to działa?

Płyta indukcyjna to przede wszystkim alternatywa dla klasycznej płyty gazowej, ale też ceramicznej – z tą drugą łączy ją wyłącznie to, że korzysta z energii elektrycznej, która jest zamieniana w energię cieplną. Robi to jednak na zupełnie innej zasadzie.

Płyta indukcyjna wykorzystuje tzw. szybkozmienne pole magnetyczne. Dzięki temu nie dochodzi do zjawiska nagrzewania się całej powierzchni płyty, ale tylko konkretnego pola, na którym ustawiamy naczynie. Unikalną cechą płyty indukcyjnej jest przy tym to, że gros energii jest przekazywane właśnie na spód naczynia – np. garnka. Energia nie jest więc uwalniana do otoczenia, co przekłada się na znacznie niższe koszty eksploatacji, a także szybsze podgrzanie potrawy.

płyta indukcyjna premium

Uwaga!

Aby móc korzystać z płyty indukcyjnej konieczne jest posiadanie naczyń wykonanych z ferromagnetyków, a więc pisząc prościej – przyciągających magnes. Najczęściej są to naczynia żeliwne oraz stalowe.

Z wyglądu płyta indukcyjna jest do złudzenia podobna do płyty ceramicznej. Różnice tkwią jednak w szczegółach i da się je dostrzec od razu po uruchomieniu urządzenia. Przede wszystkim w przypadku płyty indukcyjnej nie dochodzi do znacznego podwyższenia temperatury pola grzewczego. Po jej wyłączeniu pole momentalnie się schładza – jest to więc o wiele bezpieczniejsze rozwiązanie, zwłaszcza dla dzieci. Ponieważ niemal cała energia jest wykorzystywana do podgrzania potrawy, korzystanie z płyty indukcyjnej jest znacznie tańsze niż z ceramicznej.

Oto najważniejsze zalety płyt indukcyjnych:

  • Tania eksploatacja – wielu może zaskoczyć fakt, że płyta indukcyjna jest przyjaźniejsza dla portfela nawet w porównaniu z klasyczną płytą gazową;
  • Bezpieczeństwo;
  • Efektowny, nowoczesny wygląd;
  • Banalnie łatwa obsługa;
  • Liczne możliwości konfigurowania pracy płyty (np. timer, zabezpieczenie rodzicielskie etc.);
  • Bardzo szybkie podgrzewanie potraw;
  • Łatwość utrzymania w czystości;
  • Może być stosowana w mieszkaniu, w którym nie ma dostępu do sieci gazowej;

Czy płyty indukcyjne mają jakieś wady? Owszem, jest ich kilka i koniecznie musimy o nich wspomnieć:

  • Wysoka cena zakupu – zwłaszcza w porównaniu z płytą gazową;
  • Płyty indukcyjnej nie mogą obsługiwać osoby z rozrusznikiem serca (pole magnetyczne może zaburzać działanie urządzenia);
  • Nie wszystkie garnki będą współpracować z płytą;
  • Zaawansowana elektronika potrafi płatać figle i jest o wiele bardziej awaryjna niż prosty mechanizm płyty gazowej;
włączona płyta indukcyjna

Wybieramy płytę indukcyjną: co musi mieć?

Wymienione zalety posiadają wszystkie płyty indukcyjne dostępne na rynku, co jednak wcale nie oznacza, że wybór konkretnego modelu może być przypadkowy. Zalecamy, aby przed wydaniem pieniędzy dokładnie zapoznać się ze specyfikacją urządzenia i poszukać takich funkcji, które rzeczywiście mogą być bardzo przydatne na co dzień.

Jedną z nich niewątpliwie jest rozpoznawanie wielkości naczynia. Dzięki specjalnym czujnikom płyta „wie”, ile energii będzie potrzebne do podgrzania potrawy, co pozwala w znacznym stopniu zautomatyzować pracę urządzenia. Dodatkowo płyta musi być wyposażona w czujnik wykrywający obecność naczynia – po zdjęciu np. patelni z pola grzewczego urządzenie samo się wyłączy.

Kolejną istotną kwestią jest funkcja booster. Jak sama nazwa wskazuje mamy tutaj do czynienia z rozwiązaniem, które umożliwia błyskawiczne podgrzanie potrawy. Najczęściej wykorzystuje się ją do zagotowania wody – po uruchomieniu funkcji płyta zaczyna przekazywać pełną moc na wskazane pole grzewcze. Im więcej pól posiada funkcję booster, tym lepiej.

Liczba pól grzewczych: istotny parametr zwłaszcza dla rodzin, które codziennie przygotowują obiady w domu. Takim przyzwoitym minimum i rynkowym standardem są cztery pola grzewcze, z czego dwa są wyposażone w funkcję booster. Na co dzień powinno to wystarczyć, jednak jeśli często gościmy znajomych czy rodzinę, to warto zastanowić się nad zakupem płyty indukcyjnej z pięcioma lub nawet sześcioma polami grzewczymi.

Rada

Pola grzewcze mogą mieć też różne kształty, co ułatwia gotowanie w nietypowych naczyniach, np. brytfannie.

Poza tym zwracamy uwagę na różnego rodzaju funkcje zwiększające komfort korzystania z płyty, jak timer, automatyczne rozpoczęcie i zakończenie gotowania, blokada rodzicielska, możliwość połączenia dwóch pól grzewczych (tzw. funkcja bridge).

Jaką płytę indukcyjną wybrać? 230V czy 400V?

To bardzo ważny dylemat, którego trzeba poświęcić nieco uwagi. W przypadku, gdy istnieje możliwość zamontowana w kuchni gniazda 400V (tzw. siłowego), nie ma się nad czym zastanawiać – lepiej wówczas wybrać płytę indukcyjną z zasilaniem 400V. Będzie działać szybciej, stabilniej, nie będziemy się wiecznie zastanawiać, czy możemy włączyć jednocześnie wszystkie pola grzewcze bez ryzyka uszkodzenia instalacji.

Na rynku są jednak także dostępne płyty indukcyjne z zasilaniem 230V, które powinny być wzięte pod uwagę tylko w sytuacji, gdy nie posiadamy gniazda siłowego w kuchni i nie ma możliwości jego podłączenia.

montaż płyty indukcyjnej

Ważne!

Przed kupieniem płyty trzeba bezwzględnie sprawdzić, czy domowa instalacja elektryczna będzie w stanie „udźwignąć” moc przyłączeniową urządzenia – np. 7,2 kW. Nie jest to wcale takie oczywiste.

Cena płyty indukcyjnej, czyli ile kosztuje płyta indukcyjna?

Na szczęście płyty indukcyjne nie są już tak drogie, jak jeszcze kilkanaście lat temu. Obecnie bez problemu da się kupić porządny produkt z zasilaniem 400V renomowanej marki za około 1200-1300 złotych (cztery pola grzewcze). Oczywiście są też płyty znacznie droższe, których ceny przekraczają 2-3 tysiące złotych – są to jednak produkty przeznaczone dla osób, które mają bardzo sprecyzowane oczekiwania zarówno względem funkcjonalności, jak i estetyki oraz jakości wykonania.

Wśród producentów płyt indukcyjnych niezmiennie prym wiodą takie marki, jak Bosch, Amica, Whirlpool, Beko, Samsung, Electrolux, Teka czy Siemens. Osoby szukające produktu z najwyższej półki powinny się natomiast zainteresować płytami indukcyjnymi marki Gaggenau.

Kliknij by ocenić
[Suma: 1 Średnia: 5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *